Skip to main content

Afromen

Afromen

De gebruikelijk loonregeling bepaalt dat de dga minimaal € 45.000 salaris moet bedingen bij zijn eigen BV. Is er bij vergelijkbare dienstbetrekkingen een hoger salaris gebruikelijk, dan moet de dga ten minste 75% van dat salaris bedingen. De Hoge Raad heeft daar een paar jaar geleden nog een schepje bovenop gedaan voor “eenpitters” in de BV. Voor dga’s die als enige in de BV omzet genereren moest men de afroommethode toepassen. Voorbeeld: in de BV wordt een omzet behaald van € 200.000 en € 40.000 aan kosten gemaakt. Volgens de Hoge Raad moet in dit voorbeeld de dga een salaris genieten van 70% van de winst van € 160.000, zijnde € 112.000. Voor veel ondernemers in de eenmanszaak een reden om niet de BV in te gaan. Maar dat is nu verleden tijd.

BV

Met de uitspraak van het Hof in de hand neem ik de stelling in dat de afroommethode nooit meer aan bod kan komen. De wet is immers een paar jaar terug nog gewijzigd. Voorheen ging het om soortgelijke dienstbetrekkingen. Zo mocht je het loon van een orthodontist niet vergelijken met die van bijvoorbeeld een tandarts. Tegenwoordig gaat het echter erom de meest vergelijkbare dienstbetrekking te vinden voor het vaststellen van het loon. Een meest vergelijkbare dienstbetrekking is er immers altijd. En die gaat volgens het Hof dus voor de afroommethode.

Bent u dga? Schakel snel met uw adviseur over deze jurisprudentie. Bent u zzp’er? Kijk met uw adviseur dan naar de mogelijkheden van de BV.

Geef een reactie