Skip to main content

Betalen, betalen

Jochen van Dijk, 8 februari 2019

Nog steeds drijven veel ondernemers een gezamenlijke onderneming in één BV. Nu is samen een onderneming runnen al een hele uitdaging, met meerderen in één BV ondernemen geeft garantie voor fiscale pijn. Het is niet voor niets dat fiscalisten adviseren om iedere ondernemer vanuit zijn eigen holding te laten werken. Dat mag bij oprichting wellicht prijzig zijn, en ook de jaarlijks terugkerende kosten zijn een veel gehoord argument om slechts één BV op te richten. Dat men fiscaal vaak bedrogen uit komt bleek uit de volgende casus.

Adieu

Marco en René dreven inmiddels 15 jaar met succes een onderneming in één BV (de aandelen werden in privé gehouden voor ieder 50%). Overwinsten zijn veelal blijven zitten in de BV, ondanks het risico dat het met zich meebracht. Marco, inmiddels 50 jaar jong, wilde meer van de wereld zien en zijn aandelenbelang van de hand doen. René wilde dit belang overnemen en alleen door gaan. Koopprijs van de aandelen was € 289.000. Doordat Marco zijn aanmerkelijk belang pakket (box 2) volledig verkocht diende hij af te rekenen (25%) over het verschil tussen de verkoopprijs en zijn inbreng (€ 9.000) 15 jaar geleden. Dat betekende een belastingheffing van € 70.000. Zuur geld, want als zijn eigen holding de aandelen zou verkopen, zou er geen belastingheffing plaats vinden maar pas wanneer het geld vanuit de holding naar privé wordt uitgekeerd.

Zoet

Het afscheid had zoet kunnen zijn in plaats van zuur als Marco en René tijdig naar een fiscalist waren gestapt. Er bestaan namelijk diverse fiscale faciliteiten om de BV voor de verkoop te splitsen en ieder zijn eigen holding te geven, alles belastingvrij. Deze faciliteiten mogen echter vaak alleen worden toegepast als de herstructurering niet is gericht op ontgaan of uitstellen van belastingheffing. Ook kan er een wachttijd van 3 jaar zijn, waarin men de aandelen niet mag verkopen.

Vragen? U weet mij te vinden.

Jochen van Dijk RB

www.vandijkfiscaal.nl

06-41273811

Jochen@vandijkfiscaal.nl

Geef een reactie